Zomer 2018: Tracy-sur-Mer (F)

minicamper-header-tracy-sur-mer

Tracy-sur-Mer (F) 19 juli – 23 juli 2018

Dag 11

’s Ochtends de tent weer ingepakt en rond 10:00 weg gereden. In het dorpje goedkoop weten te tanken en nog enkele boodschappen gedaan. Na een vrij korte rit van ongeveer 140 km kwamen we rond 13:00 uur aan op Camping Les Bas Carreaux. Een leuke kleine camping net buiten het dorpje Arromanches-les-Bains (Gold Beach). Gelukkig hadden we gereserveerd want de camping stond helemaal vol. Na alles te hebben uitgepakt de fietsen gepakt en richting het dorp gefietst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hier de grootste kunstmatige haven “Mulberryhaven” van de geallieerden. Na D-Day werd hier middels oude schepen en betonnen petons een haven gevormd. De onderdelen werden in het geheim in Engeland gefabriceerd en met sleepboten richting de kust vervoerd. Een deel van de betonnen golfbrekers liggen nog op hun plaats. Het is een indrukwekkend gezicht als je op het strand staat. Aangekomen in het dorpje hebben we twee musea bezocht;

  • Het Landingsmuseum (Musée du Débarquement); Voornamelijk een museum over de landing op Gold Beach en het creëren van de Mulberryhaven. Het is een klein museum, maar zeker de moeite waard. Vooral de bewegende maquetes van de Mulberryhaven zijn indrukwekkend om te zien.
  • Arromanches 360; Het museum geeft in 360 graden beeld het verloop van de oorlog weer. Zeker een aanrader om te bezoeken.

Na alle indrukken hebben we in het dorp gegeten (Bar de Six Juin) en zijn rond 20:00 weer terug gegaan richting de camping. Een hele klim want ook hier was het strand een flink stuk lager gelegen dan de camping.

Dag 12

Regen! Terwijl het in Nederland over de 30 graden was, regende het bij ons. Om 9 uur stond de bakker op de camping en na het ontbijt en een aantal potjes Rummikub werd het rond 12:00 droog. De avond ervoor een route uitgestippeld om met de fiets richting het Memorial Museum of Omaha Beach te fietsen. Tijdens de fietstocht de Amerikaanse begraafplaats bezocht. Een plek waar je stil wordt. Bijna 10.000 Amerikaanse soldaten liggen hier begraven die hun leven gaven voor de bevrijding van Europa. Na het bezoek zijn we verder gefietst richting het museum. Ook weer een leuk museum. Niet veel nieuwe wetenswaardigheden, maar toch weer anders dan de andere. We zijn nog even verder gelopen richting het strand om het Omaha Beach memorial te bekijken. Je wilt er niet bij stilstaan hoe het strand er in de tweede wereldoorlog uitgezien moet hebben. Na een snelle verlate lunch, onze meegebrachte broodjes, werd het tijd om weer terug te fietsen. Op de weg terug zijn we gestopt bij Battery Longes-sur-Mer. Een Duitse stelling met gigantische kanonnen. Een groot deel van de kanonnen is nog in tact. Zelfs het uitkijkpunt op de klif is nog helemaal “gaaf”. Het geeft een goed beeld hoe de Duitsers de kusten vol hadden gebouwd. Rond 19:00 kwamen we weer aan op de camping. Een flinke fietstocht. Bij de camping stond een standje met Normandisch eten. Hier hebben we uiteraard gebruik van gemaakt en het smaakte heerlijk. ’s Avonds zijn we nog even richting het dorp gelopen.

Dag 13

Rond 09:00 ontbeten. Esther heeft nog wat kleding gewassen. Tegen 11:00 uur op de fiets gestapt om Bayeux te verkennen. Een leuke fietsroute. In Bayeux bleek naast de gewone warenmarkt ook nog een braderie in het centrum te zijn. Het was dus behoorlijk druk in de straten. Na over de warenmarkt te zijn gelopen met levende krabben, kreeften, kippen en konijnen zijn we het centrum ingelopen.
Tijd voor koffie! Bij een prachtig banketbakkertje Queen Matilda hebben we koffie met gebak gedronken. Na de koffie verder gelopen over de braderie en de Notre Dam bezocht. Een mooie kerk met een prachtig orgel.

We zijn verder gelopen en het Museum of the Battle of Normandy bezocht. In het museum een mooi overzicht per dag hoe de bevrijding verliep. Tal van voertuigen en materieel allemaal met hun eigen verhaal. Indrukwekkend. Een mooi museum. Na ons bezoek hebben we de Begraafplaats bezocht van de Britse soldaten. Tijdens de looptocht kwamen we ook nog langs het veld met zuilen met alle namen van verslaggevers die tijdens oorlogen omgekomen zijn.
Rond 16:30 zijn we weer richting de camping gegaan en werden we in Arromanches getrakteerd op een brassband die door de straten liep.

Uiteindelijk lekker gegeten bij Restaurant Le Pappagall. ’s Avonds op de camping nog even genoten van een drankje bij de camper.

Dag 14

Een stranddag! Het was gelukkig eb en dus ook strand. Nadeel is dat de zee dan ook een vrij stuk lopen is. Heerlijk genoten van het strand. Het gaf mij ook de kans om de resten van de Mulberry haven beter te bekijken. Het blijft indrukwekkend hoe men in zo’n korte tijd een kunstmatige haven heeft kunnen bouwen. Het werd langzaam vloed en het strand werd smaller en smaller. Wij zijn de kliffen opgelopen en vanaf daar was het uitzicht adembenemend. Tot slot langs de winkel gefietst en pasta gekookt op de camping. Onze laatste avond in Tracy-sur-Mer.

Alle foto’s zien van Tracy-sur-Mer….?
Klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s