Zomer 2017 Warschau

Warschau (PL) 17 augustus – 20 augustus 2017

Dag 1

Rond 9 uur reden we weg uit Berlijn met de minicamper. Het was bewolkt. Na een klein uurtje rijden hadden we de grens van Polen bereikt en waren we in Polen. Bij het eerste tankstation (Sublice) koffie gedronken. Wat voel je je rijk. Koffie kost aan de snelweg nog geen €1,25. Een groot verschil met hier. Na twee uurtje rijden begon de bodem in het zicht komen van de tank en hebben we de tank volgegooid (Zalesie). Niet zo goedkoop als in Luxemburg vorig jaar, maar met een kleine euro per liter toch lekker tanken. Rond 16:00 reden we Warschau binnen. Helaas in de spits en we moesten de halve stad door. Uiteindelijk de camping gevonden en om 17:00 stonden we op een plaatsje op Camping WOK. Een kleine knusse camping. Moe van de lange rit, hebben we de hele avond lekker rustig aan gedaan na het eten van een lekkere pasta.

Dag 2

Het weer was niet denderend toen we de schuifdeur van de minicamper openden. Toch lekker buiten ontbeten en onze kaart bekeken die we hadden gemaakt.

Het centrum was ongeveer 15 km fietsen dus in een klein uurtje stonden we in hartje Warschau, ook wel Oldtown (Stare Miasto) genoemd. Warschau is tijdens WWII compleet weggevaagd om het zo maar te zeggen. Alle gebouwen die je dus nu ziet zijn in de jaren 50 weer heropgebouwd. Op de meeste gebouwen staat ook wat het is geweest en wanneer men het weer herbouwd heeft. Oldtown staat op de UNESCO lijst. Het ziet er allemaal indrukwekkend uit. Jammer dat ze zoiets nooit gedaan hebben in bijvoorbeeld Groningen. De oude gebouwen in ere herstellen i.p.v. nieuwbouw te plegen. Na een drankje te hebben gehad op een van de terrassen op het plein, waar je overigens net zoveel voor je consumpties betaald als in Nederland hebben wij het Koninklijk Paleis (Zamek Królewski) bezocht. Het paleis is in 1944 door de Duitsers met de grond gelijk gemaakt. In 1939 zijn de Duitsers begonnen om gaten in de muren te boren en daarin dynamiet te stoppen. Het heeft tot het einde van de oorlog geduurd voordat men de boel opgeblazen heeft. Het gebouw is pas in de jaren 70 weer opgebouwd door de Poolse bevolking met originele delen die tijdens de oorlog veilig gesteld zijn. Eind jaren 80 is hij weer opengesteld voor publiek.
Na het bezoek zijn we de stad verder gaan verkennen. Het Warsaw Uprising MonumentMonument to the Fallen and Murdered in the East en vele andere monumenten ter herinnering aan WWII hebben we bezocht. Uiteraard hebben we ook weer diverse prachtige kerken mogen aanschouwen, de Nalewksi straat…. Teveel om op te noemen. De maagjes begonnen te knorren en uiteindelijk hebben we heerlijk Pools gegeten met als toetje een Poolse koffie (met Wodka). Esther vond hem iets te sterk. De voetjes begonnen lichtelijk moe te worden en rond half 6 hebben we de fietsen weer gepakt en na een bezoek aan de supermarkt weer richting de camping gefietst. ’s Avonds hebben we lekker rustig aan gedaan.

Dag 3

Zaterdag was het tijd om de dierentuin van Warschau te bezoeken. Na de vele gebouwen, kerken en monumenten iets luchtigers. Met een entree van omgerekend nog geen €6,- per persoon ook geen aderlating voor de portemonnee. Het vinden van een wc was wel een uitdaging. Het is een leuk park waar je een halve dag zoet bent. Helemaal luchtig was het bezoek ook weer niet. Tijdens WWII zijn er joden verstopt in de dierentuin en de villa. Begin dit jaar is er zelfs een film overgemaakt “The Zookeeper’s Wife” Helaas voor ons is de villa op gezette tijden geopend en helaas niet toegankelijk tijdens ons bezoek.
De lucht begon te betrekken dat weerhield ons echter niet om het Łazienki park te bezoeken. Ook hier domme pech. Het paleis was gesloten vanwege een bruiloft. Nog meer pech, het begon te regenen. Toen het droog begon te worden zijn we terug gegaan naar de camping en natgeregend tijdens het fietsen. Doorweekt en geen zin om te koken, hebben we in de kantine van de camping maar gegeten. De avond hebben we knus binnen in onze minicamper gezeten.

Alle foto’s zien van Warschau….?
Klik hier!

2 Comments on “Zomer 2017 Warschau

  1. Pingback: Kampeerseizoen 2017 – THE SMALL WHITE

  2. Pingback: “Fietsen uit het vet” – MINICAMPER "THE SMALL WHITE"

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s